Bibröd är pollen som bin har fermenterat i vaxkakornas celler genom att blanda det med honung och sina egna unika mjölksyrabakterier. Fermententeringen gör att vår kropp kan ta upp över 90 % av dess näringsvärde. Bibröd innehåller 28 viktiga aminosyror. Här ingår även de nio som den mänskliga kroppen inte kan producera själv.
• Bibröd har antiinflammatoriska egenskaper
• Bibröd innehåller alla essentiella vitaminer förutom B12.
• Karotenhalten är tjugo gånger högre än i morötter
• Fyrtio gram bibröd innehåller hela dagsbehovet av aminosyror
• Proteininnehållet är betydligt högre än i kött, fisk och mjölk.
• Bibrödets aminosyror innehåller inga slaggprodukter och gifter.
• Precis som bipollen, så skiftar bibröd i färg och smak beroende på vilka växter som bina samlat pollen från.
Användning och dosering: Bibröd smakar sött med en syrlig ton, eftersom det är fermenterat. Det behövs bara en liten mängd, eftersom bibröd är så kraftfullt. Ca en matsked eller 10 gram dagligen är den allmänna rekommendationen. Du kan till exempel blanda bibröd i en smoothie, blanda bibröd i musli, strö det på gröten eller filen/yoghurten.
Tänk på att det kan finnas botulismbakterier i naturen där bina hämtar sin föda.
Därför bör inte barn under 1 år äta bibröd.
Biverkningar: De flesta pollenallergiker klarar att äta bibröd, men är du konstaterat allergisk mot pollen, eller allergisk mot andra biprodukter och bistick, bör du testa en mycket liten mängd bibröd till att börja med, för att kontrollera din toleransnivå. Märker du inte av någon allergi kan du sedan öka ditt intag successivt varje dag. Om du är extremt allergisk mot bistick kan detta livsmedel ge en anafylaktisk chock.
Annars gäller allmänt förnuft, att introducera nya tillskott sakta. Bibröd kan inledningsvis ge huvudvärk, illamående och hudirritation då det är ett mycket näringsintensivt livsmedel. Är du under medicinsk behandling, gravid eller ammande, kontakta läkareinnan du använder denna produkt.
Förvaring: Torrt och svalt.